Hoe voorkom je een lekkage

Een lekkage vormt een van de grootste ergernissen van veel woningbezitters. Gek is dat allerminst, daar het bij een lekkage erg lastig kan zijn om de bron hiervan te achterhalen. Denk bijvoorbeeld aan een lekkage achter een muur. Het openbreken van de muur is vaak geen optie, terwijl de vochtplek zich steeds verder uitbreidt. Voldoende reden om de kans op een lekkage in huis zo goed mogelijk te minimaliseren. Er zijn verschillende hulpmiddelen die niet alleen helpen een lekkage te voorkomen, maar je ook tijdig waarschuwen bij een beginnende lekkage. Des te sneller ingegrepen wordt, des te kleiner is de kans op een serieuze vochtschade aan je woning. 

Denk aan een lekkende kraan in de keuken, waarbij het vrijgekomen vocht in de houten keukenkastjes trekt. Signaleer je de lekkende kraan niet direct? In dat geval is de kans groot dat er houtrot ontstaat. Iets wat bijzonder lastig te herstellen is. Je wilt er niet aan denken dat een groot deel van de keukenkastjes vervangen moet worden. 

Leidingzoeker vertelt je waar waterleidingen lopen

Een van de meest voorkomende oorzaken van lekkages in huis is het op een verkeerde plek boren in wanden. Tijdens het boren in de muren kun je per ongeluk een leiding raken, als gevolg waarvan er vocht naar buiten stroomt of in de wanden trekt. Om de kans op het raken van een leiding zo klein mogelijk te maken, is het raadzaam om een leidingzoeker te gebruiker. Het is een klein apparaatje welke je bij de bouwmarkt koopt en je precies vertelt hoe de leidingen door de wanden en het plafond lopen. Houd er rekening mee dat goedkope modellen niet altijd even nauwkeurig zijn bij het bepalen van de plekken waar leidingen lopen. Een goede reden om iets meer te investeren in dit hulpmiddel. 

Elektronische waterverklikker in keukenkastjes leggen

Zoals eerder genoemd werd zijn er niet alleen hulpmiddelen om de kans op een lekkage te verkleinen. Ook loont het om te kiezen voor de aanschaf van tools die lekkages in een vroeg stadium helpen te herkennen. Een voorbeeld van zo’n tool is een elektronische waterverklikker, welke je in het keukenkastje onder de gootsteen kunt leggen. Gebruik dit hulpmiddel ook in het wastafelmeubel. Het apparaat activeert een alarmsignaal, op het moment dat deze vocht detecteert. De kans is groot dat het vocht het gevolg is van een lekkage rond de gootsteen of wastafel. 

Laat klussen rond leidingen door een loodgieter uitvoeren

Het kan verleidelijk zijn om klussen in huis zoveel mogelijk zelf uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan het aansluiten van een nieuwe kraan in de keuken of nieuwe sanitaire voorzieningen in de badkamer. Toch is het verstandig dergelijke klussen over te laten aan een vakman; de loodgieter. Het verkleint de kans op lekkages aanzienlijk, daar loodgieters de kennis en ervaring hebben om dergelijke klussen op correcte wijze uit te voeren. Ga je toch zelf aan de slag? Zorg er in dat geval voor dat je vooraf uitzoekt op welke manier je deze klussen aanpakt en welke tools je hierbij nodig hebt. Op het internet vind je handige stappenplannen voor de meeste klussen.