Tips op het gebied van sanitair aanleggen

Stemt de huidige indeling van de badkamer in huis je niet langer tevreden? Nieuw sanitair aanleggen is geen eenvoudige klus. Onder meer het relatief grote risico op lekkages in de badkamer is voor veel mensen reden om deze klus over te laten aan een vakman. Loodgieters beschikken over de kennis en expertise om verbouwingen in de badkamer op professionele wijze uit te kunnen voeren. Lekkages ontstaan onder meer op het moment, dat verschillende elementen waterleidingen niet goed op elkaar aansluiten. De uiteinden van de waterleidingen moeten ruw worden gemaakt, zodat deze elementen niet los kunnen schuiven. Zou er speling voorkomen op de punten waar twee elementen met elkaar verbonden zijn, dan sijpelt hier zeer waarschijnlijk water langs naar buiten. 

Maak altijd gebruik van een leidingzoeker

Ook bij het ophangen van een nieuw badkamermeubel loop je het risico een lekkage te veroorzaken. Dit is vaak het gevolg van een leiding die geraakt wordt bij het boren in de wanden. Rond de badkamer lopen logischerwijs meer leidingen dan bijvoorbeeld in de slaapkamer. Het maakt de kans op het raken van leidingen groter bij het boren in wanden. Door gebruik te maken van een leidingzoeker verklein je het risico op zo’n situatie. Je koopt de leidingzoeker bij de lokale bouwmarkt. Probeer niet te veel te besparen op de leidingzoeker, daar goedkopere modellen niet altijd even accuraat zijn. Daarbij werken deze apparaten niet altijd even goed in nieuwbouwwoningen, waar men gebruik gemaakt heeft van gewapend beton. 

Verdiep je vooraf in de uit te voeren klussen

Hoewel wordt aangeraden klussen in de badkamer over te laten aan een loodgieter, kun je zelf aan de slag gaan. Er zijn op het internet verschillende websites te vinden, waarop stapsgewijs wordt uitgelegd hoe het uitvoeren van klussen in de badkamer in z’n werk gaat. Het installeren van nieuw sanitair in deze ruimte is er een voorbeeld van. Door je vooraf goed te verdiepen in deze stappenplannen verklein je het risico op lekkages en andere problemen bij en na het uitvoeren van werkzaamheden. 

Tip: je kunt een elektronische waterverklikker in de badkamer leggen. Dit apparaat waarschuwt je op het moment dat er sprake is van een lekkage. Gebruik het apparaat op de plekken die je zelf lastig in de gaten kunt houden; denk aan de ruimte achter in een wastafelmeubel. 

Vertrouw op de kunde van een loodgieter

Loodgieters helpen je niet alleen bij de uitvoering van werkzaamheden in de badkamer. Ze kunnen je vooraf ook van advies voorzien over de gemaakte plannen. Bij een herindeling van de badkamer moeten er wellicht onnodig veel leidingen worden verlegd; een kleine aanpassing aan de nieuwe inrichting van de badkamer maakt het verleggen van de leidingen mogelijk grotendeels overbodig. De ervaring die loodgieters hebben in het renoveren van badkamers komt hierbij goed van pas. 

Tip: het verwijderen van het oude sanitair uit de badkamer kun je zelf doen. Zo bespaar je op de kosten van een renovatie van de badkamer. Huur een grote container om het afval direct af te kunnen voeren.