heb je jezelf buitengesloten Dit is wat je moet doen

Na een dag hard in je nieuwbouwwoning te hebben geklust trek je de deur achter je dicht om te vertrekken. Pas buiten merk je op dat de sleutel nog in de woning ligt. Wat moet je in zo’n geval doen? Niet alleen na het klussen in een nieuwbouwwoning kun je buitengesloten raken. Denk ook aan de situatie waarin de sleutel afbreekt bij het openen van de deur, of wanneer je deze op weg naar huis verliest. Bij een buitensluiting kan de hulp van een slotenmaker noodzakelijk zijn om de deur open te kunnen maken. Dit is echter niet altijd het geval. Heb je bijvoorbeeld al eens van flipperen gehoord? Het is een populaire inbraakmethode, die je zelf toe kunt passen bij een buitensluiting. 

Probeer de deur eerst zelf te openen

Zoals reeds genoemd werd, is flipperen een populaire methode om een gesloten deur te openen zonder de sloten hierbij te beschadigen. In dat laatste geval moet niet alleen de deur geopend worden, maar is ook sloten repareren noodzakelijk. Iets wat het oplossen van een buitensluiting onnodig duur maakt. Bij flipperen wordt middels een stuk stevig plastic geprobeerd de deur open te krijgen, door het plastic tegen het slot aan te duwen. Wanneer het lukt om het slot voorzichtig in te drukken, zal de deur openvallen. Let wel, deze methode werkt logischerwijs alleen op de momenten dat de cilinder van het slot niet omgedraaid is. Zou je de sleutel van je woning onderweg ergens verloren zijn, dan is het openen van de deur middels flipperen geen optie. 

Pas op met het gebruik van hulpmiddelen

Het kan bij een buitensluiting verleidelijk zijn om verschillende andere hulpmiddelen in te zetten bij het openen van de deur. Denk bijvoorbeeld aan een schroevendraaier, waarmee geprobeerd wordt de cilinder te draaien. Het gebruik van dergelijke hulpmiddelen wordt afgeraden, daar het de kans op schade aan de cilinder onnodig groot maakt. Cilinders zijn kwetsbare onderdelen, die alleen geopend kunnen worden met de bijpassende sleutel. Naast een schroevendraaier is ook het gebruik van bijvoorbeeld een pincet of haarspeldje onverstandig. 

Verwijder vooraf zelf een afgebroken sleutel 

In het geval van een buitensluiting door een afgebroken sleutel zou je al wel deze sleutel kunnen verwijderen, voordat de slotenmaker arriveert. Het voordeel hiervan is dat de kosten voor het oplossen van een buitensluiting lager uitvallen. Een afgebroken sleutel verwijderen doe je met een pincet en bijvoorbeeld een druppeltje olie. 

Hulp van de spoeddienst van een slotenmaker

Bij een buitensluiting die je niet zelf op kunt lossen is het verstandig te kiezen voor de hulp van de spoeddienst van een slotenmaker. Tegenwoordig biedt vrijwel iedere slotenmaker een dergelijke dienst aan. De slotenmaker is hierbij 24 uur per dag en 7 dagen per week te bereiken om hulp te bieden bij het openen van de gesloten deur. Houd er hierbij rekening mee, dat het inschakelen van een slotenmaker in de avond en nacht doorgaans duurder is, dan wanneer je deze tijdens de gebruikelijke kantoortijden benadert.