Zo kun je makkelijk zelf je sloten vervangen

Er zijn verschillende situaties denkbaar, waarin het wenselijk is de sloten op ramen en deuren in huis te vervangen. Denk bijvoorbeeld aan een verbouwing in huis, of aan de oplevering van een nieuwbouwwoning. In beide gevallen zullen verschillende partijen toegang willen tot de woning om al vroeg in de ochtend te kunnen starten met hun werkzaamheden. Denk aan de behanger, de schilder en bijvoorbeeld de partij die de vloeren in de woning legt. Om de deur van de woning niet steeds zelf open te hoeven maken, kan je sloten vervangen een goed idee zijn. Je plaatst in dit geval een tijdelijke cilinder in het bestaande slot. Het voorkomt dat partijen na oplevering van de werkzaamheden nog in je woning zouden kunnen kopen, als zij bijvoorbeeld vergeten zijn een sleutel in te leveren. 

Zelf een cilinder vervangen is niet ingewikkeld

Voor het vervangen van de cilinder van een slot heb je de hulp van een slotenmaker over het algemeen niet nodig. Datzelfde geldt voor het vernieuwen van simpel hang- en sluitwerk op de deur van de schutting of een losstaand schuurtje. Op het internet zijn talloze video’s te vinden, waarin stapsgewijs wordt uitgelegd hoe het verwijderen van de bestaande cilinder in z’n werk gaat. Het is hierbij voornamelijk van belang, dat de cilinder vooraf in de juiste stand gezet wordt. Alleen op die manier valt de cilinder uit het bestaande slot te trekken, zonder hierbij de cilinder of het slot aan te tasten. Het plaatsen van een nieuwe cilinder is vervolgens heel eenvoudig. 

Vervangen van bijzetsloten in huis

Op de schuttingdeur of de deur van het tuinhuis bij een woning maakt men veelal gebruik van bijzetsloten. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om een oplegslot. In het geval dat dit type slot beschadigd raakt, moet het volledige slot vervangen worden. Schroef het bijzetslot los en plaats hier vervolgens een passend bijzetslot voor terug. Bij oplegsloten is dit het makkelijkst. In het geval dat voor een insteekslot gekozen is, moet het nieuwe slot qua afmetingen goed aansluiten op de bestaande gaten in het kozijn en de deur of het raam waarop het insteekslot gemonteerd is.

Inbraakbeveiliging verbeteren door sloten te vervangen

Niet alleen bij schade aan sloten of een verbouwing van de woning is het vervangen van sloten interessant. Denk hier ook eens aan, wanneer je de inbraakbeveiliging van het pand wilt verbeteren. Zeker oudere woningen maken vaak nog gebruik van sloten die sterk verouderd zijn, waardoor het pand niet optimaal beveiligd wordt. Kies voor een nieuw cilinderslot met drie of vier verbindingspunten met het kozijn, in plaats van voor het bestaande slot met twee van deze punten. 

Hulp van een slotenmaker bij vervangen sloten 

In dit laatste geval is het verstandig de hulp van een slotenmaker in te schakelen voor het vervangen van de sloten. De kans is groot dat er extra gaten in de deurpost gemaakt moeten worden. Hoewel je dit in theorie zelf zou kunnen, loop je het risico dat de gaten te groot zijn. Het slot zal hierdoor onnodig verzwakt worden, wat het voor inbrekers makkelijker maakt de deur te forceren.