Hybride of all-electric warmtepomp

Ga je verbouwen en ben je aan het overwegen om je huis te verduurzamen met een warmtepomp? Dan is het goed om te weten wat de mogelijkheden zijn. Onlangs was in het nieuws dat een hybride warmtepomp verplicht is vanaf 2026. Maar je kunt ook meteen kiezen voor een all-electric warmtepomp. Wat zijn de verschillen tussen deze twee en wat zijn de mogelijkheden? Je leest het in dit artikel.

All-electric warmtepomp: 100% gasloos verwarmen

Wanneer je tijdens de verbouwing een all-electric warmtepomp laat installeren, kun je helemaal van het gas af. De warmtepomp haalt namelijk ‘gratis’ warmte uit de bodem, de buitenlucht of de ventilatielucht en zet dit met behulp van een kleine hoeveelheid elektrische energie om in warmte voor het verwarmen (en soms ook koelen) van je woning en het verwarmen van tapwater. Als je vervolgens ook nog elektrisch gaat koken, kun je helemaal van het gas af.

Hybride: tussenstap naar volledig gasloos

Is je cv-ketel nog niet aan vervanging toe? Of vind je het fijner om het verduurzamen van je woning in stappen aan te pakken? Dan kun je ook een hybride warmtepomp kopen. Deze werkt samen met je cv-ketel en in deze combinatie zorgt de warmtepomp voor het grootste deel van het jaar voor het verwarmen van je woning. Alleen wanneer het echt nodig is, springt je cv-ketel nog bij en deze zorgt ook voor het verwarmen van water. Er zijn hybride warmtepompen verkrijgbaar waarmee je in de toekomst ook heel makkelijk de stap naar all-electric kunt maken.

Wat kun je beter kiezen?

Wanneer je gaat verbouwen en je hebt de mogelijkheden en de middelen, dan kun je eigenlijk het beste meteen kiezen voor all-electric verwarmen. Op die manier ben je meteen gasloos en bespaar je maximaal op je gasrekening. En je hebt in de toekomst geen extra kosten meer om all-electric te gaan. Maar als je die mogelijkheid om financiële of praktische redenen nu niet hebt, dan is een hybride warmtepomp een hele goede oplossing.

Met behulp van bovenstaande informatie heb je in ieder geval genoeg input om de juiste keuze te maken voor de verbouwing. Laat je sowieso goed informeren door een installateur met verstand van zaken.