overkapping

Bij een zomerse regenbui heerlijk buiten blijven zitten of zelfs in de winter buiten vertoeven? Een overkapping zorgt ervoor dat je het buitenleven langer door kunt trekken. Wil je een overkapping laten bouwen, dan zijn er wel verschillende dingen waar je aan moet denken. Wat die dingen zijn, vertel ik je in dit artikel. 

Het formaat van de overkapping

Wanneer je een overkapping in je tuin wilt laten bouwen is het in eerste instantie belangrijk om jezelf af te vragen waar je de ruimte voor wilt gebruiken. Op basis hiervan kun je bepalen wat er allemaal onder de overkapping komt te staan en hoe groot de overkapping moet worden. Vaak wordt er uit kostenbesparing en ruimtebesparing gekozen voor een kleinere overkapping. Dat is prima wanneer je hier ook daadwerkelijk genoeg ruimte aan hebt, maar vaak is dit niet het geval. Let dus echt op de meubels die je eronder wilt zetten en zorg dat dit past. Liever een iets ruimere overkapping dan een te kleine overkapping, waardoor je alsnog in de regen zit. 

Welk materiaal wordt er gebruikt?

Naast het formaat van de overkapping is er nog een andere belangrijke keuze die je moet maken wanneer je een overkapping wilt plaatsen. Qua materiaal heb je namelijk verschillende keuzes. Zo kun je kiezen voor een overkapping van aluminium, maar ook voor een overkapping van hout. Kies je voor een houten overkapping, dan heb je daarin ook nog weer keuzes. Ga je voor douglashout of voor vurenhout? En hoe wil je dat de overkapping eruit komt te zien. Kies je voor een onbehandelde look of ga je voor een stoere zwarte overkapping? Wil je wanden van rabatdelen of niet? Zorg dat je alles op een rijtje zet, zodat je een duidelijk plan hebt.

De hoogte van het budget

En dan nog het budget, voor velen een doorslaggevende factor bij het plaatsen van een overkapping. De overkapping zelf ligt vaak tussen de €1500 en €4000 euro, maar dit is uiteraard afhankelijk van het soort overkapping dat je kiest en de hoogte van de materiaalprijzen. De prijs kan verhogen wanneer je besluit de overkapping te laten plaatsen door een externe partij in plaats van deze zelf te plaatsen. Het is belangrijk om van tevoren verschillende partijen bij langs te gaan, hier kan namelijk nog best een groot verschil in zitten qua prijs. Zorg dat je alle voor- en nadelen van de partijen op een rijtje zet en maak op basis daarvan je keuzes.