garagedeur

Vroeger werden vrijwel alle garages met een kanteldeur uitgerust. Tegenwoordig is dat wel even anders en worden kanteldeuren steeds vaker vervangen voor een sectionaal garage deur.

Wat is een sectionaal garagedeur?

Een sectionaal garagedeur is opgebouwd uit smalle panelen die horizontaal aan elkaar worden vastgemaakt. Tijdens het openen van de garagedeur kantelen de panelen aan de bovenkant van de deur en worden ze onder het plafond gehangen.

Je hoeft dus alleen het plafond vrij te houden in de garage. De rest van de ruimte kun je naar eigen inzicht gebruiken. In tegenstelling tot kanteldeuren heeft een sectionaaldeur geen handvat. Dit type deur is dus standaard elektrisch bedienbaar.

Wat zijn de voordelen?

  • Sectionaaldeuren zijn strak en modern vormgegeven.
  • Het gebruik van de deur is veilig. Door een mechanisme dat de deur automatisch stopzet als er zich een voorwerp of een persoon tussen het deurblad en de grond bevindt, hoef je geen zorgen te maken over de veiligheid.
  • De panelen van de deur zijn goed geïsoleerd zodat het minder koud en tochtig is in de garage.
  • Doordat de deuren standaard elektrisch bedienbaar zijn biedt een sectionaaldeur groot gebruiksgemak.

Wat kost een sectionaaldeur?

Een sectionaaldeur is verkrijgbaar vanaf ongeveer € 1.100,-. Deze prijs is exclusief montage. Voor de montage kun je rekening houden met € 400,- tot € 500,- arbeidskosten. Let goed op aanbiedingen. Zo is er regelmatig een actie op garagedeuren van het merk Hörmann. Bekijk een voorbeeld van een Hörmann garagedeur actie.

Wat is een goed alternatief voor een sectionaal garagedeur?

Als je uiteindelijk tot het besluit komt dat een sectionaal garagedeur niet de deur is die je zoekt, dan is het goed om te weten dat er een aantal andere mogelijkheden zijn. De meest voor de hand liggende is een garageroldeur. 

Dit type deur heeft smallere panelen dan een sectionaaldeur. De panelen worden tijdens het openen in een opbergbox opgerold die zich recht boven de opening van de garage bevindt. Met een garageroldeur heb je dus de complete ruimte in de garage tot je beschikking. 

Dit is dan ook de reden dat je roldeuren vaak tegenkomt in opslagboxen. Al is het wel goed om op te merken dat een garageroldeur een stuk steviger is en bovendien goed geïsoleerd is. Het is niet te vergelijken met een roldeur die je bij opslagboxen tegenkomt.

Neem een weloverwogen besluit

Een garagedeur koop je niet dagelijks. Daarom is het van belang om de mogelijkheden goed af te wegen voordat je een aankoopbeslissing neemt. Wat kan helpen is dat je een lijstje opstelt met je wensen en eisen. 

De eisen zijn hard, dus daar kun je niet van afwijken. De wensen zijn mogelijk onderhandelbaar bij het kiezen van de garagedeur. Als je op basis van je eisen een garage koopt dan is de kans op teleurstelling achteraf bijzonder klein.