Of je voor pellet hout van hardhout of zachthout gaat, is een persoonlijke keuze waarbij je een aantal feiten mee kunt laten wegen. Stookt je weinig of brandt uw openhaard maar kort, of is het niet heel koud, dan is hardhout fijner. Het is namelijk gemakkelijker aan te krijgen en er komen langer vlammen vanaf. Zachthout moet eerst goed op temperatuur komen waarna de warmte zich geleidelijk aan verspreidt. Pellets van hardhout zijn vaak goedkoper. Hoe de pellet gemaakt is, is vaak belangrijker dan van welke houtsoort. Dat bepaalt de hoeveelheid as en het vochtigheidspercentage. Met een vochtigheidspercentage van circa 10% brandt het hout beter en stoot het minder CO2 uit.
Hoe werkt een houtpellets kachel?
je kunt de pelletkachel als een moderne versie van de houtkachel zien. Houtkachels en open haarden verbranden houtblokken. Die zijn vaak moeilijk aan het branden te brengen. De verbranding daarvan is niet zo efficiënt, en de opslag en de hantering van houtblokken is lastig. Zoals al is gezegd, hebben pellets een vaste vorm en daarnaast een homogene samenstelling. Daar wordt het ontwerp van een pelletkachel op afgestemd. Een pelletkachel heeft een automatische ontsteking en een elektronische regeling met sensoren, waarmee de temperatuur goed mee kan worden geregeld. Er is een ventilator die de rookgassen wegblaast.
Zorg er altijd voor dat je voldoende pellet hout in huis hebt gehaald
Zorg er altijd voor dat je voldoende pellet hout in huis hebt gehaald. Hierdoor kan de kachel bijvoorbeeld ook lekker in de nacht branden. Je kunt zelfs de temperatuur in de nacht een paar graden lager in gaan stellen. Zo weet je altijd zeker dat de kamers bij jou in huis altijd de perfecte temperatuur houden. En dat is natuurlijk wel zo prettig.
Beschikt jouw woning al van een eigen afvoer?
Goed om te checken. Beschikt jouw woning al van een eigen afvoer? Dit omdat er verbrandingsgassen vrij blijven komen bij de pelletkachel. En deze verbrandingsgassen moeten natuurlijk af worden gevoerd. Daarom is het altijd een goed idee om hier meer informatie voor op te vragen bij een specialist. Een gespecialiseerde partij weet als geen ander waar je zoal op moet lette en denkt ook altijd maar al te graag met je mee.