betonvloer in keuken

Ben je van plan om een nieuwe keukenvloer te leggen? Overweeg dan eens een betonvloer. Een betonvloer is niet alleen stijlvol, maar ook duurzaam en gemakkelijk te onderhouden. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten als je een betonvloer in de keuken wilt leggen.

Voordelen van een betonvloer

Een betonvloer heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere vloeren. Zo is een betonvloer:

  • Duurzaam: Het is sterk materiaal wat jarenlang mee zal gaan. Het is bestand tegen krassen en vlekken en is minder gevoelig voor slijtage dan bijvoorbeeld een houten vloer.
  • Stijlvol: een betonvloer geeft de keuken een moderne en industriële uitstraling. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen, waardoor je het perfect kunt afstemmen op de rest van het interieur.
  • Gemakkelijk te onderhouden: een betonvloer is gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden. Je hoeft niet bang te zijn voor vlekken. Daarnaast kan de vloer tegen een stootje.

Ondervloer

Bij het leggen van een betonvloer van https://www.zinka.nl/ is een juiste voorbereiding essentieel. De ondervloer moet vlak, stabiel en droog zijn. Als de ondervloer niet vlak genoeg is, kan de betonvloer gaan scheuren. Zorg er daarom voor dat de ondervloer goed wordt voorbereid voordat de betonvloer wordt gelegd. Een betonvloer kan ook worden gelegd op een bestaande vloer, maar let er wel op dat de bestaande vloer droog en stabiel is.

Dikte van de betonvloer

Voor de stevigheid en duurzaamheid voor de vloer is de dikte van groot belang. Een betonvloer moet minimaal 7 centimeter dik zijn om sterk genoeg te zijn. Wanneer de betonvloer te dun is, heeft het de mogelijkheid om te scheuren. De dikte van de betonvloer is ook afhankelijk voor de belasting van de vloer. Bij een zeer zware belasting, bijvoorbeeld in een industriële keuken, is een dikkere betonvloer noodzakelijk.

Afwerking van de betonvloer

Een betonvloer kan op verschillende manieren worden afgewerkt. Zo kan de vloer bijvoorbeeld worden gepolijst of geëtst. Het is belangrijk om te kiezen voor een afwerking die past bij de functie van de keuken. Als de keuken intensief wordt gebruikt, is het bijvoorbeeld verstandig om te kiezen voor een gepolijste afwerking die beter bestand is tegen krassen en vlekken. Een geëtste afwerking geeft de vloer juist meer grip, wat handig kan zijn in een keuken waar veel wordt gelopen. Naast de functionele aspecten is de afwerking van de betonvloer ook bepalend voor de uitstraling van de keuken. Kies daarom een afwerking die past bij de stijl van je interieur.

Sealen van de betonvloer

Een betonvloer moet worden geseald om te voorkomen dat er vocht en vuil in de vloer trekken. Het sealen van de vloer zorgt er ook voor dat de vloer gemakkelijker schoon te maken is. Er zijn verschillende soorten sealers verkrijgbaar, zoals een matte, zijdeglans of glanzende sealer. Het is belangrijk om de betonvloer om een bepaalde tijd opnieuw te sealen om de beschermende laag te behouden. De frequentie van het sealen is afhankelijk van de belasting van de vloer en het type sealer dat is gebruikt. Een professionele vloerspecialist kan hierover advies geven of de sealer aanbrengen.

Kleur van de betonvloer

Een betonvloer is verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen. De kleur van de betonvloer kan de uitstraling van de keuken sterk beïnvloeden. Kies daarom voor een kleur die past bij de rest van je interieur. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een grijze betonvloer voor een moderne uitstraling of een warmere tint voor een meer landelijke uitstraling. Naast de standaard kleuren is het ook mogelijk om de betonvloer te laten kleuren in een specifieke kleur. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je een kleuraccent wilt toevoegen aan de keuken. Het kleuren van een betonvloer gebeurt meestal door het aanbrengen van een speciale kleurlaag op de vloer.