manta vloer

Manta vloeren worden al lang gelegd en zien er mooi uit, toch is er veel wat je over deze vloer moet weten. Deze vloer kan namelijk betonrot met zich meedragen. Wil je hier meer over weten? Lees dan snel verder!

Wat de manta vloer is

Deze vloer is gemaakt van beton en bestaat al erg lang. Ze werden jaren geleden gelegd in woning, dit was tussen 1965 en 1981. Het ligt dus al een tijdje in de woningen. Toen deze vloeren werden gelegd hebben zij een speciaal stofje door het beton gedaan, genaamd Calciumchloride. Calciumchloride zorgt ervoor dat het beton sneller droogt. In die tijd was dit erg handig, maar dit heeft nu toch zijn nadelen. Hierdoor brokkelt namelijk het beton af en gaat de veiligheid van deze vloer weg.

Een manta vloer kan je herkennen aan de rechten delen. Het wordt ook wel betonribben genoemd. De rechte elementen zijn per stuk 120 cm breed, met een tussenplaat van ongeveer 5.5 cm dik. Er is altijd een kruipluik, dit zit in het rechte deel van de vloer.

Manta vloer inspectie

Heb je een nieuw huis gezien, maar weet je dat er een manta vloer inzit? Let dan wel eerst op voordat je het huis koopt. In een manta vloer kan namelijk betonrot aanwezig zijn, wanneer dit het geval is moet je een betonvloer reparatie laten uitvoeren. Wanneer je overweegt dit huis te kopen laat dan eerst een inspectie doen. De vloer wordt dan helemaal nagekeken of er geen betonvloer reparatie moet worden gedaan en of alles nog veilig is.

Hoe ziet betonrot eruit

Wanneer er roestplekken te zien zijn op het beton is er een teken van betonrot. Door het roesten kan de wapening gaan uitzetten en hierdoor kan het beton scheuren. Zo kan er nog meer vocht en lucht bij de wapening en zal de veiligheid nog sneller achteruitgaan. Als dit het geval is moet er snel iets gedaan worden zoals een betonvloer reparatie.

Er zijn verschillende oorzaken hoe dit kan ontstaan, de meest voorkomende oorzaken is het gebruik van Calciumchloride in het beton. De hoeveelheid cement of het type cement kan ook een oorzaak zijn van betonrot.  Zuurstof en vocht mag eigenlijk niet bij de wapening komen, hierdoor gaat namelijk de wapening roesten en brokkelt het beton af. Dikte van de betondekking is ook een oorzaak, dit zijn niet alle oorzaken er zijn er nog veel meer.

Zoals je ziet kan een manta vloer uit de tijd 1965 en 1981 veel dingen met zich meedragen, dit kan gelukkig allemaal gerepareerd worden met een betonvloer reparatie. Wanneer je nu een manta vloer zou leggen zal dit niet meer gebeuren. Pas goed op als je een huis in het oog hebt met een mantavloer ook al ziet die er in een oogopslag goed uit.