Is jouw huis wel brandveilig

Inmiddels weet iedereen hoe gevaarlijk woningbranden kunnen zijn. Helaas komen ze toch nog regelmatig voor. Brandpreventie is dus iets wat we zeker serieus moeten nemen in onze woningen. Maar wat heb je daar eigenlijk precies voor nodig? Door te kiezen voor een brandpreventiebox heb je alle maatregelen tegen brand direct in huis. We vertellen je graag meer over wat er in zit en waar je dit voor nodig hebt.

Rookmelders

Rookmelders zijn de basis van brandpreventie en veiligheid. Snel op de hoogte zijn van brand en daarom ook snel kunnen reageren is het belangrijkste aspect om enorme schade te voorkomen. Rookmelders slaan alarm in een heel vroeg stadium van brand. Daarom beschikt iedere brandpreventiebox over rookmelders. Hang deze rookmelders minstens op iedere woonverdieping van het huis. Daarnaast is het vaak heel verstandig om ook afgesloten ruimtes te voorzien van een rookmelder, denk bijvoorbeeld aan de garage.

Blusmiddelen

Om te kunnen reageren op een beginnende brand zijn blusmiddelen nodig. Daarom komt een brandpreventiebox vaak met blusdeken en een brandblusser. Voor de meeste woningbranden zijn schuimblussers de meest geschikte optie. Ze zijn effectief en richten weinig schade aan. Een alternatief zoals een poederblusser is ook een sterk blusmiddel, maar apparaten in de buurt van de gebluste brand kunnen onbruikbaar raken.

Koolmonoxidemelders

In veel brandpreventieboxen is ook een koolmonoxidemelder te vinden. Eigenlijk heeft een koolmonoxidemelder weinig te maken met woningbrand. Toch kan dit apparaatje zeker levens redden en zorgt het voor een veiligere woning. Ieder jaar komen er nog mensen om het leven door een koolmonoxidevergiftiging. Koop je een brandpreventiebox en zit er een koolmonoxidemelder bij? Hang deze dan dus zeker op! Bijvoorbeeld in de buurt van de CV ketel of een ander verbrandingsapparaat.

Waar op letten bij aanschaf van een brandpreventiebox?

Het is in eerste instantie belangrijk om te kijken of er voldoende rookmelders aanwezig zijn. Heb je bijvoorbeeld 3 woonlagen, koop dan ook brandpreventiebox met 3 rookmelders. Zo voorkom je dat er nog extra producten los bijgekocht moeten worden. Het doel van een brandpreventiebox is om je woning in een keer brandveilig te kunnen maken. Daarnaast worden er vaak magnetische montagesets bijgeleverd waardoor boren niet nodig is. Vind je dit een belangrijk aspect, let hier dan op bij aanschaf. Tot slot is het goed om te kijken welke blusmiddelen erbij zitten. Een blusdeken komt goed van pas, maar vaak is een schuimblusser zeker aan te bevelen om ook in huis te hebben.