duurzaamheid

Je kunt er niet meer omheen, de wereld gaat langzaam naar de noppen en je wilt graag je steentje bijdragen aan een betere wereld. Jij hebt dus besloten “je wilt je woning verduurzamen”. Dus wat zijn de beste manieren om je woning te verduurzamen? Wat levert het meeste op voor het milieu en jouw portemonnee?

Nr. 1 Verbeter de Isolatie

Welke energie je niet verliest, hoef je ook niet op te wekken. Dit is de reden waarom het isoleren van je woning zo efficiënt is. Het is 100% winst!  Vaak duurt het maar 1 dag om je bijvoorbeeld je spouwmuur of kruipruimte te laten isoleren en de kosten worden vaak al binnen 3 jaar terugverdient. Verder wordt het wooncomfort van je woning ook aanzienlijk verbeterd.

Nr. 2 Installeer Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn misschien wel de meest bekende manier van verduurzamen. Zonnepanelen wekken op een duurzame wijze elektrische stroom op uit opgevangen zonlicht. Met deze elektrische stroom kun je vervolgens je elektrische auto opladen, de was doen, koken of je huis verwarmen indien je een warmtepomp hebt.

Het duurt meestal maar 3 dagen om de zonnepanelen te laten installeren en worden vaak binnen 7 jaar weer terugverdient. Na deze 7 jaar leveren de zonnepanelen nog jaren gratis groene stroom.

zonnepanelenNr. 3 Overgaan op een Warmtepomp

Wanneer jouw woning goed geïsoleerd is werkt een warmtepomp veel efficiënter als jouw oude cv-ketel. Helaas zijn de kosten voor het laten installeren voor een warmtepomp aanzienlijk en ook al kun je een significant daling van jouw energierekening verwachten is de terugverdientijd behoorlijk lang. Aan de andere kant is de winst voor het milieu wel enorm.

Indien jouw woning klaar is voor een warmtepomp kun je bij een installateur of technische handel een offerte aanvragen voor de levering van een warmtepomp. In de meeste gevallen is het raadzaam je offerte aan te vragen bij een installateur. Deze kan ter plekke kijken welke het beste past in jouw woning. Verder voorkomt dit discussies wie er verantwoordelijk is voor garanties indien de warmtepomp niet naar behoren werkt.

Om de juiste warmtepomp voor jouw woning te selecteren is het altijd raadzaam een warmteverliesberekening te laten maken. Dit voorkomt de aanschaf van een te grote warmtepomp welke duurder is in de aanschaf maar ook nog eens veel minder efficiënt werkt.