Budgetvriendelijk je huis verbouwen

Het verbouwen van je huis hoeft niet altijd duur te zijn. Met wat doe-het-zelfvaardigheden en de juiste tips kun je een prachtige renovatie bereiken zonder je budget te overschrijden. In dit artikel gaan we dieper in op twee veelvoorkomende taken bij een budgetvriendelijke huisverbouwing: zelf je vloer leggen en muren schilderen. We bespreken hoe je goedkoop visgraat laminaat kunt leggen, hoe je kunt omgaan met een verfkwast en de verschillen tussen PVC en laminaat.

Zelf visgraat laminaat leggen

Visgraat laminaat is een populaire keuze vanwege zijn klassieke en stijlvolle uitstraling. Echter kan het leggen ervan nog best een ingewikkelde klus zijn. Daarom is het belangrijk dat je de juiste stappen volgt. Ten eerste is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat de ondervloer schoon, droog en egaal is voordat je begint. Verwijder eventueel oud tapijt of andere vloerbedekking en maak de vloer grondig schoon. Leg vervolgens een geschikte ondervloer over de hele vloer om oneffenheden te egaliseren en geluid te dempen. Volg hierbij de instructies van de fabrikant voor het leggen van de ondervloer. Begin daarna in een hoek van de kamer en leg de eerste rij planken met de groef naar de muur. Gebruik afstandswiggen om een kleine ruimte tussen de vloer en de muur te creëren. Plaats vervolgens de volgende rijen planken door ze in een hoek van 45 graden in elkaar te klikken. Herhaal dit proces totdat de hele vloer is bedekt. Als laatste verwijder je de afstandswiggen en installeer je de plinten langs de muren om de randen van de vloer af te werken.

Muren schilderen

Het schilderen van je muren is een eenvoudige en kosteneffectieve manier om een frisse uitstraling aan je huis te geven. Hierbij is het ook belangrijk dat je oneffenheden glad maakt en gaten opvult, zodat de muur glad is voordat je begint. Breng vervolgens een laag primer aan voordat je de definitieve verflaag aanbrengt. Primer zorgt voor een betere hechting en een gelijkmatige kleurweergave. Gebruik een verfkwast of een verfroller om de verf gelijkmatig op de muur aan te brengen. Begin met het schilderen van de randen en hoeken met een kwast en ga vervolgens verder met een roller voor de grote oppervlakken.

PVC vloeren vs. laminaat

PVC vloeren en laminaat zijn beide populaire keuzes voor vloerbedekking. Het belangrijkste verschil tussen de twee is het materiaal waaruit ze zijn gemaakt. Een eiken PVC vloer is gemaakt van vinyl, terwijl laminaat bestaat uit samengeperste houtvezels met een fotografische laag om het uiterlijk van hout na te bootsen. Eiken PVC vloeren zijn dan ook over het algemeen duurzamer en beter bestand tegen vocht dan laminaat.