Kies je voor een aanbouw of een serre?

serre

Als je hebt besloten om je woning uit te gaan breiden, heb je twee opties. Of je gaat voor een aanbouw, of voor een serre. Er zit wel degelijk een verschil tussen deze twee opties. Zo zorgt een aanbouw voor uitbreiding van de leefruimte terwijl een serre echt een apart deel van een huis is. Ook heeft een serre veel en grote ramen.

Wanneer een aanbouw of serre?

Redenen voor een aanbouw of serre kunnen zijn dat je meer ruimte wil in huis, dat je wil dat je huis meer waard wordt of dat je meer lichtinval wil hebben. Dat laatste is zeker belangrijk als je in Zuid-West Nederland woont, het zonnigste gebied van Nederland. Dan is het fijn om wat meer zonlicht in je huis te hebben. Wil je dus bijvoorbeeld een serre of aanbouw in Breda of Zeeland, dan weet je dat het wat betreft zonuren wel goed zit.

Voordelen van een aanbouw

Een aanbouw bestaat uit een mix van ramen en muren en heeft dus een stuk minder ramen dan een serre. Daardoor zorgt een aanbouw er vooral in de winter voor dat er meer warmte en een gevoel van geborgenheid heerst. Een aanbouw kan een hoop geld kosten omdat er veel partijen bij betrokken zijn. Denk aan een architect, dakwerkers, stukadoors enzovoorts. Als je zelf ook erg handig bent en veel zelf wil gaan doen, dan kan een aanbouw een stuk goedkoper zijn. Je kunt het dus zo duur maken als je zelf wil. Het bouwen van een aanbouw duurt langer dan het bouwen van een serre, maar de constructie is dan ook steviger.

Voordelen van een serre

Een serre kan soms goedkoper zijn dan een aanbouw omdat hier vaak maar 1 partij voor nodig is, maar dat ligt er maar net aan wat voor soort serre je wil. Als je bij het bouwen van een aanbouw veel zelf kan doen, is het plaatsen van een aanbouw weer goedkoper. Weeg dit dus goed tegen elkaar af. Een serre heeft vaak een glazen dak, dit geeft een gave overgang tussen binnen en buiten. Wel is een goede zonwering aangeraden, zodat de serre niet te snel opwarmt.

Wat je ook kiest, een aanbouw of een serre is altijd een goed idee als je hier het budget voor hebt. Zeker als je bijvoorbeeld van plan bent om het gezin uit te breiden of als je je huis wil verkopen tegen een hoger bedrag. Je zal er geen spijt van krijgen.