De keuken verbouwen?

keuken

Ga je verhuizen en wil je de keuken in je nieuwe woning verbouwen? Of is je huidige keuken aan vervanging toe? In deze blog geven je graag tips over het verbouwen van de keuken.

Indeling van de keuken

Bij een nieuwe keuken is het belangrijk om eerst goed na te denken over de indeling ervan. Wil je een L-vormige, I-vormige of U-vormige keuken? Of wil je een keuken met een kookeiland? Afhankelijk van de ruimte kun je bepalen welke vorm de beste optie is. Verder moet een keuken natuurlijk niet alleen mooi zijn, maar ook nog eens praktisch. Hou daarom rekening met de 5 zones bij het indelen van de keuken:

  1. Afval- en spoelzone: dit vormt het centrale punt van de keuken.
  2. Voorbereidingszone: deze zone zit meestal tussen de afval- en spoelzone en kookzone in. In de voorbereidingszone snij je de groentes, meng je de kruiden etc. Het is slim om de spullen die je nodig hebt bij het voorbereiden binnen handbereik hebt.
  3. Kookzone: in deze zone maak je het eten klaar, waarbij de kookplaat het centrale punt vormt. In de ideale situatie ligt de voorbereidingszone naast de kookzone.
  4. Bevoorradingszone: dit betreft de zone rondom de koelkast, waar je dus al je etenswaar bewaart. In de ideale situatie plaats je deze zone naast de kookzone. Het is handig om de kookproducten binnen handbereik te hebben.
  5. Opbergzone: tot slot heb je nog een zone waarin je al overige spullen bewaart. Hier komen dingen te liggen die je niet dagelijks nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een blender en een keukenmachine etc.

bar

Aansluitingen op de juiste plek?

Nadat de oude keuken, wand- en vloertegels eruit gesloopt zijn, kun je beginnen met het aanleggen van de aansluitingen op de juiste plek. Mochten ze al goed liggen, dan heb je geluk en hoef je verder niet veel daaraan te doen. Het omleggen van leidingwerk, elektra en het plaatsen van ventilatiekanalen kun je het beste overlaten aan een echte vakman. Hiervoor kun je het beste de loodgieter inschakelen.

Muren (laten) stuken

Nu de wandtegels van de muur zijn is het verstandig om de muur te stuken. In moderne keukens zie je steeds vaker strak afgewerkte muren. Maar ook wanneer je de muren wilt schilderen of betegelen is het verstandig om de muur te laten stuken. Dit zou je eventueel zelf kunnen doen. Stucwerk keuken aan een professional over laten? Neem dan contact op met een professionele stukadoor.

Wat voor vloer?

Nu de keuken helemaal is leeggehaald kan de vloer worden gelegd. Tegels voor keuken is het meest voor de hand liggend. Maar ook een houten- of laminaatvloer behoort tot de mogelijkheden. Wel vergt het soms een andere manier van onderhoud. Heb je een open keuken? Dan kun je dezelfde vloer voor de woonkamer gebruiken, zodat er een eenheid ontstaat. Hiermee wordt het een samenhangende ruimte. Ook geeft het een meer ruimtelijk effect.

Keuken plaatsen

De muren zijn klaar en de vloer ligt erin: het is tijd om de keuken te plaatsen. Allereerste begin je met het plaatsen van de kasten met behulp van de tekening. Alle onderdelen van de keuken zijn netjes in gemeten dus alles zo naadloos op elkaar aan moeten sluiten. Heb je de kastjes stevig verankerd aan de muur? Dan kun je het aanrechtblad bevestigen, de keukenapparatuur, wasbak en kraan installeren. Tot slot is het van belang dat je alle naden waterdicht afkit, zodat je geen last krijgt van schimmelvorming of waterschade.